Pagina's

zondag 7 april 2013

Laura Knight Johnson

 A Girl Reading
Laura Knight Johnson (1877 - 1970) studeerde al op veertienjarige leeftijd aan de Nottingham School of Art. Haar eveneens artistieke moeder was van grote invloed op haar vorming. Laura ontmoette tijdens haar opleiding Harold Knight (1874 -1961), een medestudent, met wie zij in 1903 huwde.
In 1893 studeerde Harold een jaar in Parijs aan de Academie Julian. In 1894 keerde hij terug en ging met Laura wonen in het dorpje Staithes (aan de kust van Yorkshire).
Hun eerste gezamenlijke expositie was in 1906 (Leicester Galleries). In 1907 verhuisden ze naar Newlyn waar ze lid werden van de Newlyn School. Ze bezochten meerdere malen Nederland om het werk van onder andere Vermeer te bestuderen.
In 1919 gingen ze uiteindelijk in Londen wonen. Maar Laura ging regelmatig naar Lamoma waar ze een eigen studio had. Ze schilderde veelvuldig zee- en strandgezichten.
Maar er zijn ook balletschilderijen van haar hand, waarin de invloed van Degas duidelijk aanwijsbaar is en vrolijke schilderijen met circustaferelen.
In 1936 werd zij als eerste vrouw verkozen tot lid van de Royal Academy. 


Een overzicht van werken van Laura Knight met muziek van Mozart: 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.